VIER WERKKAMERS - EIGEN EXPERTISE, MAAR SAMENWERKING IS CRUCIAAL
Er worden vier werkkamers opgericht die overeenstemmen met de 4 E's. Elke werkkamer staat, binnen de E waarin hij actief is, in voor het verzamelen van expertise, het organiseren van overleg en het leveren van voorstellen voor de uitvoering van het Vlaams Verkeersveiligheidsplan.
Bestaande overlegplatformen zullen geïntegreerd worden binnen de werkkamers.
Het is uiteraard niet de bedoeling dat de werkkamers zich opsluiten binnen hun E, integendeel. Waar nodig moeten ze verbanden tussen werkkamers leggen en samenwerken. Iedere kamer werkt vanuit een integrale aanpak en verzorgt linken met de andere E's. |
DE VIER WERKKAMERS IN ÉÉN BEELD
DE WERKKAMERS IN DETAIL
 |
WERKKAMER EVALUATIE
De Werkkamer Evaluatie zal de inspanningen en de resultaten van het verkeersveiligheidsplan systematisch monitoren. Ze zal aanbevelingen geven waar nodig. Ze kan ook beleidsrelevante onderzoeken voorstellen.
Ze koppelt op regelmatige basis via de stuurgroep terug aan de andere werkkamers, dit met het oog op eventuele bijsturingen naar aanleiding van uitgevoerde evaluaties.
Deze werkkamer is verantwoordelijk voor de uitbouw van een moderne, grondige en correcte ongevallenregistratie- en analyse, op basis van bindende afspraken met alle betrokken actoren en in maximale samenwerking met initiatieven op andere bevoegdheidsniveaus.
|
 |
WERKKAMER HANDHAVING
In de Werkkamer Handhaving vindt onder meer het debat plaats rond de meest noodzakelijke investeringen van handhavingsapparatuur.
De positieve resultaten van trajectcontrole zetten aan tot een verhoging van de investeringen in een ANPR-netwerk. De werkkamer zal de meest prioritaire segmenten en kaarten in kaart brengen om de middelen zo efficiënt mogelijk in te zetten.
De Werkkamer Handhaving zal de mogelijkheid nagaan om voor de handhaving van de overtredingen op de geregionaliseerde regels van het verkeersreglement gebruik te maken van administratieve sancties.
De Taskforce handhaving gaat op in de werkkamer Handhaving.
|
 |
WERKKAMER INFRASTRUCTUUR
De Werkkamer Infrastructuur prioriteert jaarlijks voorziene infrastructuurgrepen om de verkeersveiligheid ter hoogte van gevaarlijke punten en zones te verhogen. Ze baseert zich hiervoor op objectieve ongevalgegevens. De kwetsbare weggebruikers krijgen extra aandacht door de verkeersongevallen waarbij fietsers betrokken zijn, zwaarder mee te rekenen in de prioritering van
gevaarlijke locaties.
De verhoogde leesbaarheid van de weg wordt een sleutelbegrip waarbij minder borden en een duidelijker snelheidsbeleid cruciaal zijn.
Bij de (her)aanleg van wegen worden de principes van de vergevingsgezinde weg gehanteerd, dit voor alle weggebruikers en in het bijzonder voor de meest kwetsbare. Een weg moet zodanig ingericht zijn dat er voldoende mogelijkheid is om onbedoelde gebeurtenissen te corrigeren of om de gevolgen zo veel mogelijk te beperken.
Ze volgt de recente ontwikkelingen inzake voertuigtechnologie, en de veiligheidswinsten die hiermee gehaald kunnen worden, op.
|
 |
WERKKAMER EDUCATIE EN SENSIBILISERING
De Werkkamer Educatie en sensibilisering wordt opgebouwd als expertisecentrum dat de beleidslijnen rond sensibilisering, educatie en vorming zal concretiseren. De centrale focus is verkeersgedrag.
Ze heeft als taak om de huidige versnippering binnen dit domein te weg te werken. De bedoeling is om naar de verschillende doelgroepen consequent boodschappen op maat te verspreiden en de schaarse middelen zo efficiënt mogelijk te besteden.
De Werkkamer Educatie en sensibilisering zal in samenspraak met de relevante partners een campagnekalender opstellen met alle prioritaire thema's rond verkeer en mobiliteit. Voor een maximaal effect worden deze campagnes bij voorkeur gecombineerd met versterkte controles door de politiediensten.
Ze volgt de vorm en inhoud op van informatieve en/of sensibiliserende (tv) programma's.
Ze waakt over de realisatie van een verticale leerlijn rond verkeers- en mobiliteitseducatie. Dit om elke verkeersdeelnemer een solide basis te geven om een leven lang veilig deel te kunnen nemen aan het verkeer. Met aandacht voor elke leeftijdsgroep en extra aandacht voor kwetsbare groepen.
De kamer vervult de rol van motor voor de hervorming van de rijopleiding. In het verlengde hiervan zullen leer- en bijsturingsmaatregelen, in nauwe samenspraak met de werkkamer handhaving, ingesteld worden als een verlengstuk van een gefaseerde rijopleiding.
De werkgroep rijopleiding en het Netwerk Verkeerscoördinatoren krijgen een plaats in deze kamer.
|
Terug naar het overzicht
|
|